Wat is een paniekaanval?
Een paniekaanval wordt vaak gedefinieerd als een angststoornis waarbij een persoon wordt geconfronteerd met intense en plotselinge angst. Dit is een ernstig gezondheidsprobleem, aangezien paniekaanvallen zeer plotseling en onverwacht zijn en tot verschillende fobieën bij mensen leiden. Meestal worden ze niet uitgelokt en worden ze vaak invaliderend. Er zijn grofweg twee soorten paniekaanvallen. Een daarvan is wanneer mensen last hebben van agorafobie samen met paniekaanvallen en een is zonder.
Agorafobie is een aandoening waarbij mensen niet in staat zijn om het huis uit te komen. Deze aanvallen kunnen een zeer ernstige impact hebben en kunnen leiden tot zelfmoordgedachten. Er zijn enkele symptomen van een paniekaanval die zich voordoen zonder duidelijke oorzaak. Deze omvatten pijn op de borst, misselijkheid, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, maagklachten, bonzende of bonzende hartslagen, ook bekend als hartkloppingen, beven, beven, ademhalingsmoeilijkheden, tintelingen, koude rillingen, opvliegers, angst, zenuwachtigheid, angst om dood te gaan enz.
De duur van een paniekaanval varieert van persoon tot persoon, maar gemiddeld is niet bekend dat deze langer dan 10 minuten duurt. Deze aanvallen worden ook beschouwd als een symptoom van een paniekstoornis. Ze moeten niet lichtvaardig worden opgevat. Hoewel niet bekend is dat paniekaanvallen één specifieke oorzaak hebben, zijn er een paar redenen waarom mensen ermee te maken kunnen krijgen.
Manier van denken, sociale stressoren en biologische kwetsbaarheden zijn enkele van de redenen waarom mensen het slachtoffer kunnen worden van een paniekaanval. Het is echter mogelijk voor mensen om een effectieve behandeling voor paniekaanvallen te krijgen. Mensen kunnen een aantal specifieke medicijnen nemen die hen kunnen kalmeren en de intensiteit van een aanval kunnen verminderen.
Bovendien zijn sommige specifieke vormen van psychotherapie ook nuttig om een paniekaanval te verminderen. Men kan een arts raadplegen om te kiezen voor de meest effectieve behandelmethode.